• Deborah Seymus

Wat kan er goed fout gaan met antidepressiva?

Daar mocht ik dit weekend achter komen. Ik belandde vrijdagavond op de spoed St Elisabeth in Turnhout waar ik met een urineweginfectie en complicaties binnen kwam.

Alleen die complicaties werden niet opgevolgd. Er werd een antibioticum genaamd ‘Tavanic’ voorgeschreven. Op de spoed gaf ik door, zoals ik dat bij een huisdokter ook doe, dat ik antidepressiva neem. Kwestie van incidenten te voorkomen.

Maar blijkbaar namen ze me daar niet zo serieus. Ik werd niet onderzocht buiten een urine-en bloedstaal en met een shot antibiotica naar huis gestuurd. Toen ik in bed lag voelde ik me al een beetje raar maar ik dacht dat het was omdat ik fysiek zoveel pijn had op dat moment.

De volgende morgen liep ik naar mijn apotheek om de rest van de antibiotica op te halen. Ook daar werd niet gekeken of deze medicatie in combinatie met antidepressiva problemen op kon leveren. Dus ik kwam thuis, nam netjes mijn antibiotica en na een halfuur begon het.

De hel van mijn depressie kwam eensklaps uit het niets terug. De stemmetjes die me probeerden over te halen om zelfmoord te plegen, het voelen branden van mijn hersenen, het ongecontroleerd huilen,..

Ik besefte op dat moment heel goed dat er iets fout was met de combinatie van medicatie dus ik nam de bijsluiter er bij. En daar stond het: niet te gebruiken indien verleden met psychische problemen.

Terwijl ik ver weg zonk in mijn waas wist ik dat ik hulp moest inroepen want dat het anders foute boel zou worden. En daar was ze, mijn lieve vriendin, die geen blad voor de mond nam. Me gedwee in de auto loodste en onmiddelijk naar de dokter van wacht reed. Daar namen ze mijn klachten serieus en werd ik doorgestuurd naar een andere spoed.

Een andere diagnose (door grondiger onderzoek) schepte duidelijkheid en ook al heeft deze hel maar een kleine dag geduurd, fuck wat ben ik geschrokken. De hele medicinale wereld is al zo’n complexe materie maar wetende dat antidepressiva het nr 1 medicijn voorgeschreven is in België moet enige voorzichtigheid geboden worden bij zorgverleners.

Ik begrijp heel goed dat een spoeddienst 9/10 zwaar onderbemand is maar ik heb het geluk gehad dat ik hulp kon inschakelen en die kreeg. Voor hetzelfde geld had ik iets heel doms gedaan.

Dus alsjeblieft: aan iedereen die antidepressiva neemt :

Breng je zorgverlener ALTIJD op de hoogte! Het is ook jouw verantwoordelijkheid. En ben niet bang van een gedeeld medisch dossier op te starten, daar is onze zorgverlening in België zeker mee gebaat.

#antidepressiva #depressie #tavanic

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Om even buiten de maatschappij te gaan staan. Om alle andere hoeken te verkennen. Dat probeer ik mezelf al de hele dag te vertellen, en dat zal ik waarschijnlijk nog wel een tijdje gaan moeten doen. A