• Deborah Seymus

Van journalist naar freelancer 2

Goed, waar waren we?


Oh ja, 1 oktober 2018. Mijn eerste dag als zelfstandige in 'bijberoep'. Die aanhaaltekens zet ik er zo bij, omdat ik op dat moment helemaal niet over een hoofdberoep beschikte. De samenwerking tussen mij en die vriendin was abrupt stopgezet, en ik had mijn ondernemingsnummer aangevraagd met de zekerheid van een contract daar vanaf oktober te tekenen.


Ik kan je zeggen: dat was geen slimme zet. Ook leefde ik toen nog met het idee dat ik 'zo wel weer een andere vaste job zou hebben', wat in de praktijk flink tegenviel. Omdat ik op dat moment nog geen arsenaal aan klanten had en geen vaste job, moest ik noodgedwongen aankloppen bij het OCMW. Vadertje (Vlaamse) staat kan daar namelijk niet mee lachen en rekent je gewoon de volle pot aan voor mijn tarief van sociale zekerheid. Dat kwam neer op €750,00/kwartaal (2018-4). Beetje veel als je inkomsten rond de... €0 liggen, gezien ik nog druk bezig was met eerste klanten te zoeken. Ik kreeg een leefloon toegekeerd en ging als een gek op zoek naar een job.


Twee maanden later had ik een job beet. Een rotjob waar ik niet fijn werd behandeld. Ik was de rechterhand van een nogal impulsieve CEO die mijn advies telkens in de wind sloeg. Na drie maanden had hij genoeg van me en kreeg ik ontslag. Terug aankloppen bij mijn (ondertussen gemaakte) vriendin van het OCMW. Voor Xerius kwam ik net 1 dag werk te kort om in aanmerking te komen voor het tarief dat een zelfstandige in bijberoep aangerekend krijgt: €75,00. Wel had ik op dat moment mijn eerste twee klanten. Goed voor €1400,00, waarvan er €750,00 direct voor dat kwartaal (2019-1) naar Xerius mocht.


Een website, een boekhouder en een account op Adobe later was ik nog wat meer geld kwijt maar wel klaar om echt te starten. Ik deed nog een paar opdrachten copywriting en was klaar voor wat ik echt wou: journalistieke stukken verkopen. Ik pitchte en pitchte en nu ja, je snapt me. Niets. Ik was nu dus vier maanden zelfstandige in bijberoep (voor de staat hoofdberoep) en had nog geen enkel journalistiek stuk verkocht. Ik begon mezelf af te vragen of ik niet beter naar mijn omgeving had geluisterd en gewoon een fulltime baan had gezocht vanaf het begin. Ik sliep er nachten niet van. Tot plots...60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven