• Deborah Seymus

Hoera voor sociale media!

Of toch niet?

Ik krijg het vaak genoeg te horen: “Zit je nou al weer op die telefoon?” Ik ben het absoluut eens met diegenen die het niet vinden kunnen om een smartphone het diner te laten leiden, en dat er bepaalde momenten zijn die smartphoneloos mogen blijven. Hoe gaaf het ook is om een selfie te nemen als je aan die klif hangt of aan die berg bengelt, I have to say… er schuilt wel zeker enig gevaar in.

Maar, langs de andere kant.. Ik studeer online journalistiek. Ik gebruik het vaak genoeg als excuus wanneer ik weer eens loop te “appen”of te e-mailen terwijl ik op een boterham knauw, een mug achterna zit en beslis wat ik van kledij draag die dag. En dat allemaal tegelijkertijd.

Ook ik krijg vaak te horen dat ik toch niet zo sociaal ben. Maar daar ben ik het dus niet mee eens. Het gebruik van mijn smartphone verandert niets aan mijn (sociale) karakter. Eerlijk gezegd: het filtert soms zelfs een deel bullshit dat uitgekraamd wordt!

We horen het allemaal wel eens, iemand die zijn smartphone overdadig gebruikt, wordt met de tijd a-sociaal of zelfs een kluizenaar.

Wat blijkt?

Uit recent onderzoek (bij kinderen tussen 10-14 jaar) is een verbazingwekkend resultaat gekomen. Kids die verslaafd zijn aan hun smartphone scoren op sociaal vlak hoger dan hun vriendjes die minder snel texten. Sterker nog, de smartphonekikkers kunnen beter emoties onderscheiden!

Komt vast door de uitbreiding van het emoji-toetsenbord met die laatste update van Apple.

Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/nee-sociale-media-stompen-de-empathie-dus-niet-af-b4783606/

#kidsjournalistiekjournalismsocialmedia

2 weergaven0 opmerkingen