• Deborah Seymus

Het Herenhuis slaagt nagel op de kop met nieuw concept.

Het Herenhuis bestaat dit jaar exact één decennium en besloot afgelopen zomer het roer volledig om te gooien. Het restaurant dat in Oud-Turnhout gekend staat voor zijn voor-iedereen-wat-wils-keuken en vriendelijke bediening bedacht een nieuw concept en liet daarmee de klassieke manier van uit eten gaan ver achter zich. Onbeperkt eten voor €32,50. Kleine gerechtjes die rechtstreeks uit de Vlaams-Franse keuken komen. Denk maar aan fijngesneden kalfsfilet met truffeljus, of een gekende klassieker zoals steak met bearnaisesaus. Hier en daar vind je ook oosterse invloeden terug op de kaart, zoals sushi in tempura. Onbeperkt bestel je, samen met je tafelgenoten, een hoeveelheid gerechtjes die je eventueel zelfs kan delen. Of je nu kiest voor 2 voorgerechten of 10 desserts, dat maakt Marcel en Cristel allemaal niet uit. Zolang je het maar met liefde en plezier nuttigt.

Het nieuwe concept, dat sinds juli van start is gegaan kent een enorm succes. Niet alleen vanuit Oud-Turnhout en omstreken komen mensen proeven van Marcel zijn keuken, maar ze zakken er zelfs voor af vanuit Oost- en West-Vlaanderen. Iedereen is razend benieuwd naar hoe zo’n”all-you-can-eat-experience” er in het Vlaams uitziet. Tijd dus om Marcel in zijn keuken op te zoeken en hem te vragen hoe ze samen op dit idee zijn gekomen.


Marcel Stolp. Chef en eigenaar van Het HerenhuisMarcel, waarom ben je van concept gewijzigd?

“Het idee is niet geheel van mezelf, in Nederland is het al een tijdje bekend. In België zijn we volgens mij de eersten met dit concept. Het is een heel leuk concept voor alle soorten publiek. “

Wat maakt dit concept zo uniek?

“Het unieke van dit concept is dat je een hele reeks kleine gerechtjes eet, in plaats van het klassieke driegangenmenu. Het voordeel hiervan is dat mensen wat meer van je kaart kunnen zien tijdens één bezoek. Hierdoor vertrekken mensen veel gemakkelijker tevreden naar huis. Tijdens het eten hebben de mensen ook echt stof om over te praten, want ze babbelen over hun diversiteit aan keuzes en gerechten die ze op tafel krijgen. Zo creëer je een gezellige sfeer waardoor de mensen automatisch ook langer gaan tafelen.”


“Als mensen nu iets nemen tegen hun zin, gaan ze niet ontevreden naar huis in dit geval want er blijft keuze genoeg om dit te compenseren.”

Wordt de kaart ook regelmatig aangepast?

“Om de twee maanden passen we de gerechten op de kaart aan, omdat we merken dat gasten veel sneller terug komen dan vroeger. Enerzijds is dit omdat ze het concept heel leuk vinden, anderzijds komen ze terug om de gerechtjes uit te proberen die ze de vorige keer niet hadden besteld.”

Hoe zijn de reacties tot nu toe geweest?

“Echt enorm positief. Iedereen vindt het een geweldig concept. Een enkeling vroeg zich wel af waarom we het zouden doen, maar dat was meer omdat die persoon gehecht was aan bepaalde gerechten op onze kaart. Maar dat is niet onze bedoeling. Wij willen net een kaart die vaak afwisselt, zodat mensen geprikkeld blijven om de nieuwe gerechtjes te komen uittesten.”


“Je kan niet voor iedereen altijd maar dezelfde gerechten op de kaart blijven behouden”

Wat zijn de verschillen in voorbereidingswerk voor jou?

“Het schilt enorm veel. Als ik eenmaal mijn voorbereiding heb gedaan, heb ik ‘s avonds veel meer rust in de keuken. Het is veel beter voorbereid op deze manier. Je voorbereiding is toch zo’n 80% van je succes. Doordat het ‘s avonds rustiger in de keuken is kan je veel aandachtiger met je gasten omgaan. Je moet efficiënt presteren wanneer je gasten aanwezig zijn.”

“Als je geen goede voorbereiding treft, kan je het wel vergeten.”

Je vrouw Cristel, die ook in de keuken staat houdt zich momenteel bezig met de nadruk op gezond eten. Beïnvloedt dit jouw keuken ook?

“Jazeker, regelmatig krijgen we lactose- en gluten-intolerante gasten over de vloer.Dit komt steeds vaker voor. Niet alleen in het geval van mensen die ziek zijn maar ook zien we nu mensen die een bewuste keuze maken om gezonder te gaan eten. Onze keuken houdt daar rekening mee. Al onze sauzen zijn gluten- en lactosevrij. Veel mensen weten dit niet, degenen die het wel doen komen ook voor die reden steeds vaker terug. Eigenlijk is het een gemiste markt die niet gezien wordt. Ik kook bijvoorbeeld met lactosevrije- room en melk. Ook gebruiken we zo min mogelijk geraffineerde suikers. Dit vervangen we door kokosbloesemsuiker, agavesiroop, honing, etc. Het is een kleine moeite, maar je krijgt er enorm veel rust in de keuken voor terug. Geen stress meer als er een vegetariër of gluten-intolerante gast over de vloer komt.”


“Gluten is een echte killer om af te vallen.”

Mag ik daaruit concluderen dat het concept is aangeslagen en je dit gaat verder zetten?

“Dat is zeker het geval. We zien een enorme groei in omzet, dat is vooral verrassend. Dit komt doordat het personeel veel vaker aan tafel komt. Waar we vroeger werkten met een driegangenmenu staat het personeel nu toch wel gemiddeld zo’n 9 keer per avond aan tafel. Een leeg glas wordt dus veel sneller opgemerkt en bijgeschonken. Dit vertaalt zich uiteraard in de omzet. De service naar de gasten toe is ook van een hogere kwaliteit, want er gaat nog meer aandacht naar de gast toe. Mensen krijgen het gevoel dat ze niets te kort komen. En dat is exact waar wij naar streven.”

3 weergaven0 opmerkingen