• Deborah Seymus

Evolving story 4

Stroomfactuur van 675 naar 1.005 euro in 15 maanden

De jaarlijkse stroomfactuur voor een gemiddeld gezin zal van 675,63 euro op 1 januari 2015 stijgen naar 1.005 euro in maart 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg.

De prijsstijging is het gevolg van een hele reeks prijsverhogingen in de verschillende onderdelen van de stroomfactuur. De zogenaamde Turteltaks – de heffing waarmee de Vlaamse regering de schuldenberg van groenestroomcertificaten wil wegwerken – die er in maart 2016 bijkomt is met 100 euro een grote boosdoener. Maar ook het afschaffen van de gratis elektriciteit op 1 januari is verantwoordelijk voor een flink stuk van de factuurverhoging: 80 euro.

Eerder in 2015 moest de consument al de verhoging van de btw van 6 naar 21 procent slikken (september), en het doorrekenen van de vennootschapsbelasting die netbeheerders voortaan moeten betalen (augustus).

Ook de distributietarieven voor elektriciteit – de tarieven voor het vervoer van energie en de geleverde diensten – gaan omhoog in januari, maar al bij al beperkt: met 12 euro. Dat is onder meer het gevolg van het wegwerken van de “historische saldi uit het verleden”: kosten van de distributienetbeheerders uit het verleden die verkeerd werden ingeschat, in het bijzonder door het enorme succes van zonnepanelen. De Vreg wil die saldi verspreid over vijf jaar wegwerken.

Bron: De Morgen 14/12/2015

2 weergaven0 opmerkingen