• Deborah Seymus

Evolving story 3 (vervolg)

In het Zwitserse Genève zochten politie- en inlichtingendiensten met man en macht naar een terreurcel die er een aanslag zou beramen. Eerder deze week werd al een verdachte bestelwagen, volgens bronnen met een Belgische nummerplaat en aan boord een vriend van Salah Abdeslam, opgemerkt in de stad.De Amerikaanse inlichtingendiensten brachten woensdagavond hun collega’s in Zwitserland op de hoogte van een mogelijke terreuraanslag in Genève. De Zwitserse autoriteiten twijfelden niet en verhoogden meteen de waakzaamheid. “We zijn door de nieuwe informatie meteen uitgegaan van een concrete, precieze dreiging”, vertelde Emmanuelle Lo Verso van het Zwitserse veiligheidsdepartement. De namen van minstens vier, mogelijk zelfs vijf, verdachten en hun foto’s werden intern verspreid met de boodschap dat ze “gevaarlijk en gewapend konden zijn”. Ze zouden afkomstig zijn uit Amerika, het Canadese Toronto en Genève zelf.

De Amerikaanse terreurverdachte is Eddie Schimenti, zo vernam Het Laatste Nieuws gisteren van een bron met goede contacten binnen de Zwitserse veiligheidsdiensten. Schimenti is een man uit Chicago die zich bekeerde tot de islam en er een erg radicaal gedachtengoed op nahoudt. Die verdachte, ook gekend onder de alias ‘Abu Uday’, dweept op Facebook met terreurbeweging IS en vergoelijkt de aanslagen in Parijs. Op sociale media is de man bevriend met een zevental Belgen onder wie ook de teruggekeerde Syrië-strijder Younes Delefortrie. Sommige media meldden gisteren dat Schimenti al werd opgepakt bij een voertuigcontrole maar bronnen dicht bij het onderzoek spraken dat met klem tegen.

Volgens verschillende Zwitserse media bestond er een grote dreiging dat er vandaag een aanslag zou gebeuren tijdens een diplomatieke bijeenkomst over Syrië. Die zou plaatsvinden in het ‘Palais des Nations’ in Genève. Gisteren werd in allerijl beslist om de meeting te laten doorgaan op een andere, geheime locatie. Woensdagavond werd het gebouw door de nakende dreiging bovendien al helemaal ontruimd.


Belgische wagen

Daarnaast ontplooide zich gisteren in Genève een impressionante, gewapende politiemacht en de grenscontroles werden opgevoerd. Ook aan het hoofdkantoor van de Verenigde Naties waren er verscherpte controles. “We verkeren nog niet in dezelfde staat als Brussel maar Zwitserland ligt niet meer in de schaduw in vergelijking met de omliggende Europese landen. Zeker Genève niet, door de internationale activiteiten die er plaatsvinden”, sprak de minister van Veiligheid gisterenavond.

De Zwitserse autoriteiten konden eerder deze week ook al vaststellen dat er een bestelwagen – volgens lokale media met Belgische nummerplaat – door hun land was gereden en in Genève passeerde. Aan boord waren volgens diezelfde bronnen een vriend van de gezochte topterrorist Salah Abdeslam en een kennis van een van de Franse zelfmoordterroristen van Parijs. Of de twee mannen een link hebben met de gezochte terreurcel in Genève was gisteren nog niet duidelijk en zal deel uitmaken van verder onderzoek. “We zijn niet op de hoogte dat het om een voertuig met Belgische nummerplaat zou gaan”, klonk het gisteren bij het Belgisch federaal parket. “Daarnaast is er voorlopig geen enkele aanwijzing dat de verhoogde waakzaamheid in Genève ook maar iets te maken heeft met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.”

Bron: De Morgen 11/12/15

1 weergave0 opmerkingen