• Deborah Seymus

Evolving story 3 (vervolg)

De twee Belgen die in Zwitserland aan de politie ontsnapten, hebben ogenschijnlijk niets te maken met terreur. Een van hen zei vorige maand dat Salah Abdeslam een vriend is, maar dat was wellicht slechts dronkemanspraat.Het verhaal van de verdachte Belgische auto die dinsdag in Zwitserland werd opgemerkt, begon bij een controle in Frankrijk. Daar bleken de inzittenden van de Peugeot Partner twee Molenbeekse Turken te zijn. Eentje was geseind als mogelijke vriend van Salah Abdeslam, Europa’s meest gezochte terrrorist. Maar kennelijk was de link niet duidelijk genoeg om het duo op te pakken. Frankrijk lichtte wel Zwitserland in en toen men het voertuig daar wilde tegenhouden, slaagde de chauffeur erin om weg te komen – terug naar Frankrijk, blijkbaar.


Grootspraak

Een van hen werd in mei van dit jaar nog op een overval betrapt, terwijl de andere agressief tekeerging toen hij vorige maand bij een routinecontrole door de Belgische politie tot staan werd gebracht. Het was toen dat hij – kennelijk onder invloed van drank – beweerde dat Abdeslam een goede vriend van hem is. Er zouden geen tekenen zijn dat het meer dan grootspraak was. Maar zijn uitspraak werd wel genoteerd, waardoor ze bij de Fransen en de Zwitsers is geraakt. Naar de vier of vijf verdachten die donderdag groot alarm veroorzaakten in Genève omdat ze een aanslag zouden beramen, wordt wel nog steeds gezocht.


Planner gedood

In Syrië zou ondertussen een kopstuk van het Parijse complot gedood zijn bij een drone-aanval. Het gaat om een Iraakse Koerd die lang in Denemarken woonde en daar aan de kost kwam als ingenieur. Rawand Taher – ook bekend als Abu Mohammed Kurdi en Abu Maryam al-Kurdistani – wordt nu bestempeld als een van de planners. Hij zou voor en na de aanslagen van 13 november contact hebben gehad met betrokkenen in Parijs.

Bron: De Morgen 12/12/15

1 weergave0 opmerkingen