• Deborah Seymus

Evolving story 3

De politie van Genève “is actief op zoek” naar vier verdachten met betrekking tot de aanslagenreeks in Parijs. Dat heeft het departement veiligheid van de Zwitserse stad gemeld.Bij de politie van Genève is vandaag alarm geslagen omdat er zich mogelijk vier terreurverdachten in of rond de stad ophouden. Zij zouden iets te maken hebben met de bloedige terroristische aanslagen vorige maand in Parijs. De krant Tribune de Genève meldde dat de Zwitserse federale autoriteiten de politie het signalement van de verdachten hebben doorgegeven. De politie zoekt hen.

De politie in Genève is met eenheden uit andere delen van het land versterkt en is in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Ook in het complex van de Verenigde Naties in de stad is de beveiliging versterkt, met meer en zwaarder bewapende VN-beveiligers. In de stad is het alarmniveau verhoogd.

“We zijn van een staat van onbepaalde dreiging, naar een verscherpte staat van paraatheid gegaan”, zegt Emmanuelle Lo Verso, woordvoerder van het departement Staatsveiligheid. “Het aantal patrouilles in de stad is opgedreven, omdat we in een zeer actieve fase van het onderzoek zitten.”

Ook in de nabijheid van belangrijke of kwetsbare plekken in de stad – waaronder verschillende internationale instellingen en de nationale luchthaven – werden extra patrouilles ingezet. Genève is de thuisbasis van een dertigtal grote internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties.


Evenementen

Op dit moment is er nog geen enkel officieel evenement in de stad afgelast. Ook de traditionele historische optocht in het kader vanl’Escalade – een lokale feestdag – die gepland staat voor komende zondag, gaat voorlopig gewoon door. “Tijdens de stoet zullen extra politiemanschappen worden ingezet, om alles in goede banen te leiden”, zegt Lo Verso. De optocht waarin om en bij de 800 liefhebbers van folklore door de Zwitserse straten trekken, gehuld in historische kostuums, lokt altijd veel kijklustigen.

Na de aanslagen in Parijs op 13 november werden op de talrijke punten in de regio van Genève waarin Zwitserland aan Frankrijk grenst, verscherpte grenscontroles ingesteld. Die controleposten zijn echter niet allemaal 24 uur op 24 bemand. Bovendien blijft de controle – gezien de grote doorstroom van dagelijks verkeer – relatief oppervlakkig en willekeurig.

Bron: De Morgen 10/12/15

2 weergaven0 opmerkingen