• Deborah Seymus

Evolving story 1 (vervolg)

Naar aanleiding van de open brief die 65 professoren en psychiaters richten aan de regering omtrent de wetgeving rond euthanasie, reageren Open VLD en SP.A op deze vraag.

Zij zien geen reden in om de euthanasiewet te veranderen.

“Zelf meester zijn van je eigen leven en een stuk ook over je eigen dood, is iets waar ik als liberaal 100 procent achter sta”, zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in De Ochtend (Radio 1).

Ze vertelt hierbij dat het om heel complexe en langdurige psychiatrische gevallen gaat, en niet om een depressie.

“Die twee debatten aan mekaar koppelen, is veel te kort door de bocht”, zegt ze.

Net als Kamerlid Karin Jiroflée (SP.A) verwijst ze naar het feit dat zelf kunnen beschikken over je leven, mensen vaak opnieuw terug kracht en perspectief geeft.

“Veel mensen stellen een wilsverklaring op omdat het hen rust geeft”, weet Jiroflée.

Ook zegt ze : “verliezen de auteurs uit het oog dat het allemaal ging om mensen die allerlei therapieën hebben doorlopen en al jaren in de psychiatrie zitten”.

Volgens haar verdwijnt het taboe rond psychisch lijden stilaan en wordt er meer over gepraat. Ondraaglijk psychisch lijden uit de wet schrappen zou voor de SP.A’ster dan ook een stap terug zijn in het hele debat.

Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wilde men geen commentaar kwijt. Het gaat om een ethische kwestie, waarover de minister het debat aan het hele parlement wil laten, luidt het.

Bron: Het Nieuwsblad 8/12/15

1 weergave0 opmerkingen