• Deborah Seymus

Een dagelijkse conversatie over burnout

Hoe het met me gaat?

Wat lief dat je ‘t vraagt.

Ik geloof wel goed denk ik.

“Maar je hebt toch een burnout?”

Klopt.

“Moet je niet in bed liggen dan? Volgens mij rust je niet genoeg.”

Ik heb een burnout, ik ben niet dood. Een burnout gaat niet alleen over rusten. Het gaat vooral over grenzen stellen voor jezelf en die leren kennen door heel veel te vallen en af en toe terug op te krabbelen. Dutjes helpen. Slapen is niet altijd even leuk. Piekeren hoort ook bij een burnout, en laat dat nu een vast onderdeel zijn van de nachtrust. Hoeveel ik ook slaap mijn burnout wordt daar niet door weggenomen. Wel door fijne dingen te doen. Dingen die me ontspannen. Vooral dingen waarin ik geen beslissingen moet nemen, maar vooral kan doen. Doen zonder na te denken. Zoals bijvoorbeeld koken of lezen. Zelfs sporten of de was doen.

“Dus je kan actieve dingen doen?”

Ja, zolang ze me positieve energie opleveren wel.

“Dan kan je dus ook gewoon werken en studeren?”

Nee niet altijd. Dat ligt eraan. Die dingen kan ik nu soms voor een paar uurtjes, maar niet meer zoals vroeger. Dan raak ik extreem uitgeput. Ik kan het niet meer op de manier zoals ik het vroeger deed en misschien ook nog wel ergens zou willen nu. Ook al word mij geleerd dat dat geen goede mentaliteit is.

“Maar werken en studeren is goed toch?”

Ja dat is goed. Maar het vraagt veel energie. Soms zoveel energie dat je van geen ophouden weet, en dat doortrekt in alles. En heel soms gaat het dan mis uiteindelijk.

“Heb je geen signalen gekregen dan?”

Tuurlijk wel. Maar die negeer je gewoon. En des te langer je dat doet des te overtuigder je wordt van toch nog even door te gaan. Signalen werken als een soort belletje. De eerste keer hoor je dat luid afgaan, maar de honderdste keer niet meer. Zo werkt je lichaam ook.

“Dus wanneer kan je dan terug je oude leventje oppakken en verder gaan?”

Zucht. Nooit.

Het gaat er om dat ik een nieuwe manier creeër om de doelen te behalen die ik wil, maar op een manier die mijn lichaam past.

Leren leven met mijn lichaam.

Ik weet dat het moeilijk te vatten is, lees dit anders even.

#school #werk #burnout #vermoeidheid #ziekte

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven