• Deborah Seymus

De eeuwige reiziger.

Een tijdje geleden deed ik weer een retourtje België aan. Ik moest nog wat spullen ophalen, iets voor school regelen en er voor zorgen dat ik wist wanneer ik ongesteld zou worden in de toekomst (lees: anticonceptie ophalen). In veel opzichten lijkt mijn leven gewoon hetzelfde door te gaan zoals in België het geval zou zijn, maar als je goed kijkt zie je de vele verschillen.

Van het boodschappen doen naar het openbaar vervoer, tot eetgewoonten en gesprekken. Alles in Nederland en Amsterdam is anders. Veel internationale mensen maken vaak de opmerking dat er toch niet zoveel verschillen kunnen zijn als je dezelfde taal spreekt, toch zitten ze daar grandioos fout in. Ik zal de grootste verschillen hieronder opsommen die me tot nu toe al zijn opgevallen. Het is een voorlopige lijst uiteraard.

  1. Nederlanders groeten elkaar overal: in de wachtzaal, op straat, in de fitness. Je kent elkaar niet en het is ook niet de bedoeling dat je een heel praatje gaat slaan, maar zeg op z’n minst even “hoi” of “doei”.

  2. Nederland fietst en kijkt niet snel op van een akkefietje: hysterisch op je bel rammen heeft dus geen zin, iedereen doet wat ie zelf wil.

  3. Nederlanders drinken veel melk en zijn dus iets minder bekend met lactose-vrije varianten: dit merk je wanneer je op visite gaat of de lokale supermarkt bezoekt

  4. Daten gaat sneller dan ooit: met apps zoals Tinder is het binnen 10 minuten beklonken dat jullie een date hebben en ook op de date lijkt het alsof alles speed-up tempo wordt gezet. Oppassen: voor je het weet valt een tong je aan.

  5. Vlamingen worden warm onthaald: geheel tegen mijn verwachting in ben ik nog geen enkele Nederlander tegen gekomen die niet dol is op mijn Vlaamse accent; gewoon Vloams blijven klappen dus!

  6. Bijna elke student werkt hier: het is eerder ongewoon om als student niet te werken, de meeste studenten hebben één of meerdere bijbaantjes. Studeren kost hier een hoop en de Nederlandse studenten weten waar ze voor werken.

  7. Nederlanders gaan sneller uit huis: waar het in België doodnormaal is om tot je 30ste op ‘mama hotel’ te blijven verlaat de gemiddelde Nederlander het nest hier op jongere leeftijd. De officiële cijfers geven ongeveer dezelfde gemiddelde leeftijd tussen 24-26, maar als ik kijk naar mijn sociale groepen zit er een duidelijk verschil op.

  8. Taalgebruik: woorden zoals gehommel, sick, pleitte, pleuris,… We kennen de meeste begrippen wel van onze praatgrage noorderburen maar het is toch even wennen als je daar elke dag in ondergedompeld wordt en het een aaneenrijging is van termen die wij niet gebruiken.

Tot zover!

Opmerkingen? Shoot! (VICE-update volgt later)

#Amsterdam #nederlanders #reizen #wonen

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven